Antivirus,firewall,spyware dhe adware,shfletues interneti,
arkivim..........1. Instaloni mbrojtje per komjuterin tuaj.
Hapi i pare pasi te keni instaluar Windows, eshte te mbroni sistemin tuaj, nga infeksionet e ndryshme dhe viruset.
1.1 Instaloni Antivirus - ja disa opsione:
Software pa pages:
- AVG (shkarkoni ketu http://free.grisoft.com) ose
- FreeAV (shkarkoni ketu http://www.free-av.com/en/download/index.html).

Software me test period, pas te ciles duhet te paguani per te shfrytezuar:
- McAfee Virus Scan (shkarkoni nga http://www.mcafee.com/us/smb/downloads/index.html)
- Norton Antivirus (shkarkoni nga htt://www.symatec.com/home_homeoffice/index.jsp )
- Kaspersky Antivirus (shkarkoni nga http://www.kaspersky.com/anti-virus_trial)
- NOD32 (shkarkoni nga http://www.eset.com/download/registred_software.php)

1.2 instaloni murrin e zjart(firewall). Ky mjet do ti bllokon te gjitha programet e padeshiruar ne perpjekje per te hyre ne rrjetin tuaj, dhe filtron trafikun e dyshimt, si pershembull perpjekjet per te te hakuar.

- ZoneLabs (shkarkoni nga http://www.zonealarm.com/security/en-us ... rewall.htm) ose
- Sygate personal Firevall (shkarkoni nga http://www.simtel.net/product.php%5Bid% ... simtel.net )

Keto dy programe, jane per perdorim personal, per ate profesional do te duhet te paguani program te plote me te gjitha opsionet si (Zone Alarm Pro ose Sygate Firewall)

1.3 Instaloni program per heqjen e spyware dhe adware.
Disa prej tyre jane:

- Spy bot Search and Destroy (shkarkoni http://www.spybot.info/en/download/index.html )
- Ad-aware (faqa zyrtare eshte http://www.lavasoftusa.com/ mund te shkarkoni nga http://www.download.com/1770-20_4-0.htm ... y=Ad-aware )

2. Instaloni shfletues interneti.
Zgjedhni njerin prej ketyre:

Internet Explorer (shkarkoni nga http://www.microsoft.com/windows/dow.../getitnow.mspx)
Mozilla Firefox (shkarkoni nga http://www.mozilla.com/en-US/firefox/)
Opera (shkarkoni nga http://www.opera.com/download/)
Safari (shkarkoni nga http://www.apple.com/safari/download/)
Google Chrome (shkarkoni nga http://www.google.com/chrome)

3. Instaloni software per arkivim.

7-zip (shkarkoni nga http://www.7-zip.org)
WinRAR (shkarkoni nga http://www.rarlab.com/download.htm)
WinZIP (shkarkoni nga http://www.winzip.com/prod_down.htm)
WinACE (shkarkoni nga http://www.winace.com).

4. Instaloni lexues te regjistrave.
Shum programe lene gjurme pas vete, pasi ti keni deinstaluar. Prandaj eshte e domozdoshme te keni nje lexues te regjistrave. Ka shum programe per ti pastruar regjistrat, por ja un do ju sygjeroj:

RegCleaner 4.3 (shkarkone nga http://www.majorgeeks.com/download460.html )

5. Instaloni softuer per te ndegjuar audio.
Per te ndegjuar muzike kemi shum programe, por un do ju sygjeroj WinAmp, si nje nder softueret me te perdorura.
Mund te shkarkoni nga http://winamp.com/player/ .

6. Instaloni softuer per te shikuar video.
Zgjidhni njeren nga keto programe:

Windows Media Player ( http://www.microsoft.com/windows/window ... efault.asp )
VLC (http://www.videolan.org/vlc/ )
BS Player (http://www.bsplayer.org/en/bs.player/download/).

Per te shikuar video online, ose video nga youtube ju duhet te instaloni adobe flash player:
Adobe Flash Player (http://get2.adobe.com/flashplayer/)

Cilen prej tyre te zgjidhni do te duhet te instaloni video kodekset, per te patur mundesi te shikoni disa lloje te caktuara te video dosjeve. Me poshte jane dy kodekse me te njohura:

K-lite (http://www.free-codecs.com/download/K_L ... c_Pack.htm )
Ace Mega Codec Pack (http://www.free-codecs.com/download/ACE ... S_Pack.htm ).

7. Instaloni mjete per Web Design, nese keni nevoj.
Ja disa nga keto programe (trial verzione).

Adobe Fireworks - http://www.macromedia.com/software/fireworks
Adobe Photoshop - http://www.adobe.com/go/tryphotoshop
Adobe Flash 8 - http://www.adobe.com/go/tryflash_pro
Adobe Dreamweaver 8 - http://www.adobe.com/go/trydreamweaver

8. Instaloni programe per chat.
Varesisht nga nevojat tuaja, instaloni njeren prej tyre:

Yahoo messenger - http://messenger.yahoo.com
ICQ - http://download.icq.com/download/icq6/
AOL - http://www.aim.com
Skype - http://www.skype.com
MSN - http://messenger.msn.com/
Google Talk - http://www.google.com/talk/
Mirc - http://www.mirc.com/get.html

9. Instaloni softuer per te shikuar dosjet PDF.
Per kete do ju duhet Acrobat Reader.
Shkarkone verzionin e fundit nga http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

10. Instaloni softuer per te djegur CD dhe DVD.
Softueri me i njohur per kete qellim eshte Nero.

Shkarko ate nga: http://www.nero.com/eng/downloads-nero9-trial.php