Samstag, 28. März 2015

SOS

SOS është ndërkombëtar Morse Kodi sinjal ankth (· · · – – – · · ·).

Ky sinjal ankth është miratuar së pari nga qeveria gjermane në radio rregulloret në fuqi 1 prill 1905, dhe u bë standard në mbarë botën nën dytë Konventës së Radiotelegraphic Ndërkombëtar, e cila është nënshkruar më 3 nëntor 1906 hyri në fuqi më 1 korrik, 1908. SOS mbetur detar sinjal radio ankth deri 1999, kur ai u zëvendësua nga dëshprimit Global Detare dhe Sistemit të Sigurisë .SOS është njohur ende si një sinjal vizuale fatkeqësi.

Sinjal SOS ankth është një sekuencë e vazhdueshme e tre dits, tre dahs, dhe tri dits, të gjitha të drejtuar së bashku pa shkronja ndarje. Në kodit Morse , tre dits formojnë letër S , dhe tre dahs bëjë letër O , kështu që "SOS" u bë një mënyrë e thjeshtë për të kujtuar rendin e dits dhe dahs. Në terminologjinë moderne, SOS është një "Morse sinjal procedural "apo" prosign "  , dhe mënyra formal për të shkruar është me një bar lart letrat: SOS .

Në përdorimin popullor, SOS u lidh me fraza të tilla si " Save anija jonë "ose" Save shpirtrave tanë "ose" Send Out Succour " . Këto mund të konsiderohet si mjet që ndihmon kujtesën , por  SOS nuk ka të vërtetë të qëndrojë për asgjë dhe nuk është një shkurtim.  SOS është vetëm një nga disa mënyra që kombinimi mund të ishin të shkruara; VTB, për shembull, do të prodhojnë saktësisht të njëjtën tingull të, por  SOS ishte zgjedhur për të përshkruar këtë kombinim.  SOS është vetëm sinjal 9-element në kodin Morse, duke e bërë atë më të lehtë të njihet, si asnjë simbol tjetër përdor më shumë se 8 elemente.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen