Freitag, 23. Oktober 2015

Si te lexoni etiketat ushqimore...Ushqimi i shëndetshëm do të thotë të jetesës të shëndetshme dhe më të gjatë. Për të arritur këtë ju duhet të ndiqni një dietë të ekuilibruar që përmban të gjitha ushqyesve ne kemi nevojë dhe për këtë arsye ne duhet të mësojnë për të lexuar dhe interpretuar etiketat e ushqimeve kemi blerë.
Tabela me vlerat ushqyese na ndihmon të kuptojmë se si shumë kalorive dhe energjia ofron produktin dhe gjithashtu sasinë e karbohidrateve, sheqernave, proteina, yndyra, fibra, vitamina dhe minerale.

Këto kalori janë një burim i energjisë për trupin tonë, por në qoftë se konsumuar më të madhe në krahasim me kërkesat kalori, të çojë në një rritje në peshë. Burrat dhe gratë kanë një nevojë kalori ndryshojnë sipas moshës, punës dhe sasia e aktivitetit fizik që ata kryejnë. Së pari ju duhet të dini se çfarë duhet kalori tuaj. Ju mund të përdorni një makinë llogaritëse automatike ose të kërkojë një dietist.
Në paketimin është gjithmonë tregohet sasia e kalorive (kcal) për 100 gram për shërbejnë. Kur e keni blerë një ushqim vlerëson nëse konsumimi i një pjese të merrni shumë afër limitit tuaj të përditshme kalori. Sasia e energjisë që mund të prodhojë një ushqim shpesh është referuar edhe në një tjetër njësi të matjes:. E kilojoules (KJ)
Përveç kalorive, atëherë ajo është shumë e rëndësishme që të kontrolloni se sa sheqerna dhe yndyrna janë të përfshira në ushqim, sepse mjekët këshillojnë të konsumojnë ato në moderim për të shmangur problemet shëndetësore dhe sëmundjet, edhe të rënda të tilla si diabeti dhe 'trashje.

Disa tavolina ushqyese të lehtësuar interpretimin që tregon përqindjen e secilës lëndë ushqyese që përmban produktin sesa kompensim rekomanduar ditore (RDA) nga dieteticieneve: për shembull, në qoftë se një paketë tregon se përmbajtjen e sheqerit është brenda 5% AZHR do të thotë se produkti ka një përmbajtje të ulët të sheqerit.
Në përgjithësi, mendojnë se ne nuk duhet të ha më shumë se 100 g sheqer në ditë dhe se karbohidratet janë shndërruar në sheqerna gjatë tretjes, atëherë pjesa më e madhe e shumës së nevojshme të sheqernave ju do të pajiset me bukë, makarona dhe drithëra të tjera.

Të yndyrna, quajtur edhe lipide, janë shpesh të referuara në nën-kategori: yndyrore acidet, The polyunsaturated dhe omega-3 janë të mira për shëndetin tonë, dhe ne duhet të shmangur sa më shumë yndyrna të ngopura, që rrjedhin nga ushqimet e kafshëve dhe vajrat dëmshme si vaj palme dhe margarinë. Megjithatë, në përgjithësi, yndyrë nuk duhet të tejkalojë 10% të ushqimit kemi marrë në trupin tonë nuk duan të rrisë sasinë e kalorive të konsumuar dhe rrezikun e fituar peshë.
Shumë tavolina ushqyerit gjithashtu të tregojë se sa kolesterol (një yndyrë të dëmshme për Arteriet) është i pranishëm në produktin: Nëse mjeku juaj ka sugjeruar për të shmangur atë, kontrolloni që nuk ka më shumë se 3 mg. e kolesterolit për 100 g.

Karbohidratet, proteina, fibra, vitamina dhe minerale janë zakonisht vlerat ushqyese që nëse ju paguani vëmendje, por të marrë një sy edhe për këto mund të na ndihmojë për të përmirësuar dietën tonë të përditshme. Për shembull, karbohidratet dhe proteinat janë burimi kryesor i energjisë së trupit tonë, por në qoftë se ju jeni një atlet dhe ju duhet të ndiqni një dietë të pasur me proteina ndoshta do të duhet të ushqime të lartë në proteina, ose të cilat përmbajnë proteina më shumë se 10% totale.

Për fëmijët në fazën e rritjes, prania e vitaminave dhe mineraleve është veçanërisht e rëndësishme, atëherë kontrolloni se në të produktit përqindja e vitaminave të tejkalojë 15% lejon për të pasuruar ushqimin e tyre. Vitaminat dhe mineralet janë të përfshira në përqindje të lartë në fruta dhe perime, sidomos të freskëta, në vend të pakta në produktet e konservuara: etiketa me vlerat ushqyese ose listën e përbërësve duhet të tregojë nëse ushqimi përmban ato natyrale apo nëse ata ishin shtuar.
Edhe fibrat kanë një vlerë ushqyese është injoruar shpesh që mund të përmirësojë shëndetin tonë, pasi ato lejojnë funksionimin e duhur të zorrët. Në mënyrë që për një ushqim të konsiderohet si një burim i mirë i fibrave duhet të përmbajnë mbi 10% të totalit.

E pra, ndonjëherë ju vetëm lexuar pak 'etiketat vëmendjen me vlera ushqyese dhe krahasoni drejtimet e produkteve të ndryshme për të ngrënë më të mirë dhe të jetojnë të shëndetshëm.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen