Freitag, 23. Oktober 2015

C'janë vitaminat dhe sa zakonisht merret çdo ditë..........


Termi vitaminë, rrjedh nga dy emra "jetës" dhe "amine" dhe përbëhet nga një grup i substancave natyrore organike që përmbajnë azot esenciale për jetën, secili në sasi të ndryshme. Vitaminat deri date njohur janë 13. 
Vitamin A, B 8 vitamina (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12) The vitaminë C, vitaminë D, vitaminë E dhe Vitamina K.
Vitamina, megjithëse posedojnë të gjitha një grup amino (kompleksi azotit), kanë një strukturë molekulare shumë të ndryshme në varësi të grupit, të tilla që ata janë të ndarë në dy kategori kryesore:

1- ujit tretshëm vitamina: B, C 
2- vitaminat e tretshme: A, E, D, K

Të tretshëm në ujë vitamina, ndryshe nga yndyrë-shpjegueshëm vitamina, nuk mund të akumulohen në trupin tonë dhe, për këtë arsye, një i mundshëm i tyre të tepërt (hypervitaminosis) është asgjësuar nëpërmjet urinës. 
Shuma (e shprehur në mg apo nënfishat) të vitaminave që do të merren çdo jo ditë është konstante, por varet ngushtësisht nga disa faktorë të tillë si sezonin, mosha dhe periudha të caktuara në mes të cilave shtatzënisë. 
Më poshtë është një listë në detaje, me shumën që është përshkruar nga standardi:

-Vitamin A: 800 mcg 
- Vitamina B1: 1.1 mg 
-Vitamin B2: 1.4 mg 
- Vitamina B3: 26 mg 
-Vitamin B5: 6 mg 
-Vitamin B6: 1.4 mg 
-Vitamin B8: 50 mcg 
- Vitamina B9: 200 mcg; 400 mcg (shtatzania) 
-Vitamin B12: 2,5 mcg 
-Vitamin C: 80 mg 
- Vitamina D: 5 mcg 
-Vitamin E: 12 mg 
-Vitamin K: 75 mcg

Marrja e vitaminave mund të bëhet ose nëpërmjet substancave sintetike të tilla si tableta dhe pilula (shtesa), ose nëpërmjet ushqimit. 
Sigurisht, një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar na lejon që të ketë të gjitha vitaminat në shumat e treguara, pa integrimin e elementeve të realizuara kimi. 
Ushqime që përmbajnë shumë vitamina janë fruta dhe perime dhe janë lehtësisht të identifikueshme nga ngjyrat e tyre shumë të ndritshme. 
Shumë vëmendje i duhet dhënë atë, po ashtu, të ushqimeve që ne shok me dozë tonë të frutave dhe perimeve në ditë, pasi jo të gjithë janë të ndihmojnë në thithjen e vitaminave. 
Ata janë të këshillojë alkalizing ushqime të tilla si patate, drithërat dhe djathë të ulët yndyrë, ndërsa kjo do të ishte e preferueshme për të shmangur të gjitha këto ushqime me maja, si breads, ëmbëlsira, pasta, ëmbëlsira dhe ushqime me preservatives atë pirja gjatë tretjes, ata mund të deconstruct molekulave vitaminë dhe pengojnë marrjen e tyre plotë ose i pjesshëm. 
Edhe kripë, sheqer të bardhë, mish të kuq, dhe shkurtime të ftohtë për shkak të fuqisë së tyre të lartë oksidativ janë të shmanget, si dhe alkooli , ndryshuar dhe përgjigjet e ngadaltë të mëlçisë dhe pankreasit në thithjen e vitaminave.

Siç kemi përmendur, shuma e vitaminave që ka nevojë trupi ynë ndryshon shumë në varësi të stinëve. 
Unë n dimrit është e rëndësishme për të marrë vitaminë C që përmban fruta dhe agrume, luleshtrydhe, currants zi, speca e ëmbël, speca të nxehtë në, në lulelakër në majdanoz, brokoli, lakër brukseli, domate dhe vitaminë D, të përfshira në qumësht dhe produktet e qumështit, perimet jeshile, në peshk yndyror (salmon), vaj cod, në vezë. 
E para është një mjet efektiv për ftohjet dhe inflamacion të gjithë e që zakonisht në këtë kohë të vitit, që ndikon në sistemin e frymëmarrjes. I dytë është për të ndihmuar në trajtimin e çrregullimeve të dhimbshme me natyrë inflamatore të tilla si reumatizma.

Në verë ajo rekomandon një futje e duhur të vitaminës A, që gjinden në bimë e verdhë-portokalli dhe në shumë fruta të tilla si shalqi, pjepër, kajsi dhe vitaminë E të përfshira në arra, fara luledielli, mikrobet i grurit, përveç vitaminë C, gjithmonë e rëndësishme. Këtë kohë të vitit, në fakt, ne jemi më të ekspozuar ndaj rrezeve UVA, të cilat, siç dihet, janë ndër shkaqet kryesore të dëmtimit oksidativ të epidermë, të cilat mund të gjenerojnë efekte si dhe estetikisht të pakëndshme (spote, rrudhat) madje edhe të dëmshme për shëndetin tonë të përgjithshëm. 
Vitamina A ndihmon në prodhimin e kolagjenit për efekt riparim, ndërsa vitamina E vepron në nivel qelizor, duke nxitur procesin e riparimit të lëkurës.

Në pranverë është sistemi ynë imunitar që, duke pasur për të mbrojtur trupin tonë në tranzicion delikat nga një klimë të ftohtë në një klimë të karakterizuar nga temperatura të larta, ajo ka nevojë për disa vitaminë përforcim. 
Veçanërisht e rëndësishme në këtë fazë është supozuar fiziologjikisht i ndjeshëm se vitamina A, C dhe vitamina B përfshira në orizi, banane, tonit, bajame, pulses, pelte mbretërore, në mish derri, riattivartici fuqishëm të aktivitetit të përgjithshëm metabolike. 
Një dietë e ekuilibruar është, pra, kryesore burim i shëndetit tonë.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen