Donnerstag, 11. Dezember 2014

Orkide

Lule, si një organ riprodhues, evoluar me një qëllim primar në mendje - për të tërhequr  insekte apo zogj. Ky funksion e ka nxitur shpërthimin e tyre befasues evolucionar të ngjyrave dhe formave të ndryshme, disa prej të cilave kanë ardhur edhe të ngjajnë figurave të ndryshme të njohur, bimë ose kafshë.


Ngjyrat e këtyre orchids e shkëlqyeshme të tërhequr insektet dhe zogjtë, duke sinjalizuar se këto lule janë plot shijshme nektar. Forma e tyre, nga ana tjetër, shpesh të evoluojnë për të tërhequr ose të akomoduar pollinators specifike ndërsa bindur të parazitëve apo të tjera, të pollinators më pak të dëshirueshme. Disa lule janë më mikpritëse për bletët, ndërsa të tjerët janë të përsosur për hummingbirds apo insekte të ndryshme 
ngjyrat e tyre mahnitëse dhe biodiversiteti kanë tërhequr një lloj tjetër krijesë, si dhe -. Na. Dashuruar Orkide vlerësojmë lule si këto për ngjashmëri e tyre në objekte të tjera të njohura që, ndërsa e rastësishme, është ende definitivisht i këndshëm!
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen