Mittwoch, 21. Oktober 2015

Për të gjykuar një verë. Kriteret Këshilla dhe vlerësimit



Për të vlerësuar një verë, i sommelier kryer "teste" të ndryshme në pije për të përcaktuar e nuhatjes, vizuale dhe shije. Ja se si të njohin të gjitha vetitë e verërave
Provimi i parë, dhe edhe më të shpejtë, është vizuale. Nëpërmjet ngjyrës qe duket nga qelqi mund të njohin teknikën e përdorur për të prodhuar atë, por edhe praninë e ndonjë sëmundje të cilat mund të ndryshojnë ngjyrë. E dyta
dhe shqyrtimi i tretë janë ato më të gjatë dhe që kërkojnë saktësi më të madhe dhe njohuri enologjike.
Sepse, kur ka të bëjë me "provë nuhatje duhet të verifikojë mungesën e erë bezdisshëm e myk, kapak, druri apo komponentëve acidike. Si verë moshave, ajo supozon aromas të ndryshme që janë të bashkuar mes tyre. Dikush mund të dallojë këto parfumet në fillor (të cilat korrespondojnë me hardhisë), ato sekondare (që shndrrohet një rezultat i përpunimit) dhe më në fund ata terciar (p.sh. ato të cilat dalin më vonë në pjekurin dhe kalimin e kohës).

Të sommeliers(figura e një ekspert e verës dhe të ushqimit ) zakonisht klasifikohen një verë aromatike, kur adresimin komponentët origjinale të rrushit vetë, ndërsa nga vera (shumë e zakonshme në të kuqe), të kujton një hardhi të ri. Verërat e bardha, megjithatë, janë të kujton një parfum me lule, ndërsa ato spiced kujton të komponentëve të ndryshëm të bimëve; Ky është rasti i verërave lënë të pjekur në fuçi druri. Në pije të klasifikuara si të papeshë në vend të kësaj ka një predominim të aromas terciare, tipike e një plakjes zgjatur.

Provimi i tretë FON tal është për shije. Si hap i fundit në vlerësimin e një verë, kjo përfshin disa nën-kategori që duhet të merren parasysh saktësisht. L 'Testi organoleptik është kryer nga provë verë dhe mbajtjen e tij pak' në shije. Gjuha përcakton katër lloje të shijeve: e ëmbël, hidhur, i kripur dhe i lagësht. Parë të çon në sheqerna pranishme në pije. Një verë quhet butë në qoftë se ajo ka një sheqer mbetur në 1-5g / l. Që nga ky tipar është zgjeruar në temperatura të larta, një verë e ëmbël e bardhë do të shijuar në 2-3 gradë më të lartë se një të thatë. Në verë ka edhe acide që shkaktojnë një ndjenjë pak 'pakëndshme në gojë. Nëse keni një pije me përqindje të lartë të acideve, ajo ndihet një shije anët bezdisshëm e gjuhës. Kjo ndodh pavarësisht nga temperatura e verës. Një verë i këndshëm, megjithatë, ajo është e njohur në fushat dorsal të gjuhës, ndërsa një e hidhur detyrohet aromë e saj për të mbuluar manaferrat. Në retrobocca dallohet shpejt verë hidhur për shkak të pranisë së lartë të taninet.


Sheqerna të përcaktuar nëse një verë mund të përkufizohet amabil dhe, e thatë ose e ëmbël. Në rastin e parë pije është e ëmbël, por jo aq i fortë sa në rastin e një vere me një mbetje sheqerit që tejkalojnë 45g / l; në këtë rast vera është përcaktuar ëmbël. Shije është e thatë, megjithatë, ajo tregon një verë e ëmbël dhe shije demonstron asnjë dëshmi e ëmbëlsi.
Të alkoolet shkaktoj një ndjenjë e ngrohtësi (dhe për këtë arsye një verë të qetë). Zakonisht përdorin mbiemra Sommelier: dritë (ngrohjes null), alkooli (ndjenja dominuese) dhe të nxehtë (nxehtësia ju ndjeheni pak).

Nëpërmjet analizës së poliacooli ajo identifikon fermentimi dhe sasinë e glicerinë tashmen. Një verë këndore nuk tregon shenja të butësi, ndërsa një përkufizuar butë paraqet një dozë të mirë alkoolike, si dhe glicerinë.
Përsa i përket acid klasifikimit të një pije, e përdor termin "banesë", në shije, kur mbetet një ndjenjë e freski, ndërsa një verë është quajtur "i freskët" kur ka një sasi mjaftë e aciditetit, por i jep një ndjesi të këndshme në gojë. Ky tipar është i pranishëm në verërat e thatë e gazuar, por edhe në të bardhë ose u rrit verë.

Së fundi, ajo duhet të marrë parasysh praninë e taninet dhe kripëra minerale unë. Janë parë të një rëndësie themelore për verën që prej cilësisë së tyre përcakton shkallën e mirësisë së verës. Nuk janë taninet natyrore (verëra rënda të gjysmës) dhe ato të blera gjatë plakjes (verërat më të mira). Nëse një verë është e thatë dhe astringent, si në rastin e ato të kuqe, thuhet tannic; nëse ajo është astringent kjo është për shkak të thatësi e saj dhe vrazhdësi. Një verë pashije është një ku nuk ka minerale (dhe rrjedhimisht shije) dhe pije të shquar të cilësisë së ulët, ndërsa një verë e këndshme është përcaktuar këndshëm.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen