Montag, 8. Dezember 2014

Fakte rreth Sistemit diellorDiellore Sistemi është i përbërë nga Dielli, tetë planetet, pesë planetet xhuxh, mbi njëqind hënave gjashtëdhjetë, gjysmë milioni asteroids, më shumë se tre mijë kometat, pluhur, dhe të gazit. 

Teori e pranuar për formimin e Sistemit Diellor thekson se një re e gazit dhe pluhurit - e njohur si një mjegullnajë diellore - u shqetësuar nga ndonjë forcë e jashtme, duke shkaktuar re të rrotullohen dhe trash. Si reja e ngjeshur, grimcat në diskun e jashtme filloi të rrinë së bashku duke formuar objekte gjithnjë e më të mëdha deri në fund të fundit u formuan planetet. Ndërsa planetet ishin formuar në rajon jashtë disk, grimcat në qendër të diskut vazhdoi të compress, përfundimisht duke shkaktuar temparatures dhe presionin për të arritur ekstreme të tilla që fusion bërthamore filloi të marrë vendin, dhe kështu Sun ka lindur. 
Diellore Sistemi është mbi 4,5 miliardë vjet 
Sistemi ynë diellor është vetëm një në një vlerësuar disa miliardë në Milky Way Galaxy 
Ka disa rajone të Sistemit Diellor:..The Sistemi i brendshëm diellor përbëhet nga planetet shkëmbore tokësore Mercury, Venus , Toka, dhe Marsi. 
Asteroid Belt midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit. 
E nga planetet gjigande gazi e përbërë nga Jupiteri, Saturni, Urani, dhe Neptuni. 
Kuiper Belt, një rajon (unazë) të asteroidet dhe kometat shtrirë përtej orbitës së Neptunit. 
Oort Cloud, një predhë sferike që është e përbërë nga kometat fjetura. 
Nga disa përkufizime madhësia e Sistemit Diellor është pothuajse dy lightyears!Diellit është i përbërë kryesisht nga hidrogjeni dy gazrave dhe helium. 
Diametri i Diellit është rreth 1.400.000 kilometra (865,000 milje), pothuajse 110 herë diametri i Tokës. 
Mbi 1.300.000 earths mund të përshtaten brenda Diellit 
99,8 së në masë sistemit diellor është gjetur në diell.

mesin e madhe e energjisë së prodhuar nga Dielli është krijuar në thelbin e saj me një procesi të njohur si bashkim nucelar. Gjatë këtij procesi katër berthamat e hidrogjenit janë të kombinuara në një bërthamë helium 
pjesë e Diellit që ne shohim është shtresa e atmsophere e saj të njohur si fotosferë 
rotacionin e diellit është e kundërt në drejtim nga ai rrotullimin e Tokës..; që është, Sun rrotullohet nga perëndimi në lindje në vend të lindja në perëndim. 
Sun rrotullohet më shpejt në ekuator e saj se ajo bën në afërsi të shtizat e saj. Kjo është e njohur si rotacioni diferenciale. 
Sunspots janë zona të errëta në sipërfaqen e Diellit shkaktuara nga variacionet magnetike. Arsyeja që ata duket e errët është për shkak të temperaturës tyre, duke qenë shumë më e ulët se zonat përreth. 
Erërat diellore janë ejections e plazmës (grimcat e nxehtë ngarkuara jashtëzakonisht) që e kanë origjinën në shtresën e Diellit e di si corona. 
Atmsophere e Diellit është e përbërë nga tre shtresa: fotosferë, chromosphere, dhe corona 
Sun është aprroximately 4.5 miliard vjeç dhe rreth gjysmë të rrugës përmes jetës së saj 
Temperaturat në thelbin e Diellit mund të arrijnë 15 milion gradë Celsius (27 milion gradë Fahrenheit) 
Earth... është pothuajse 150 milionë kilometra (93 milionë milje) në distancë nga Diellit 
Dielli ynë është klasifikuar si një yll të verdhë xhuxh; që është, një yll kryesor rend me temperatura sipërfaqësore midis 5.000 dhe 5.700 gradë Celsius (9000 dhe 10.300 gradë Fahrenheit). 
E Aurora Borealis dhe Aurora Australis shkaktohen nga ndërveprimi i erërave diellore me atmosferën e Tokës.


Marsi është planeti 4 nga Dielli dhe e fundit e planeteve tokësore. 
Mars është emëruar pas perëndisë romake të luftës. 
A pseudonimi i zakonshëm për Marsi është 'Planet Kuq.' 
Shumë njerëz dikur besonin Mars të posedojnë jetë inteligjente. Ky besim rezultuar nga zbulimi i linjave që u shfaq të jetë shumë i drejtë që të ndodhë natyrshëm. Ajo u zbulua më vonë, megjithatë, se linjat nuk u besohet si i drejtë si më parë, dhe kështu u kuptua se nuk kishte asnjë provë për jetën inteligjente në Mars. 
Nga të gjitha planetet tjera se Toka, Marsi është më mikpritës për jeta.

Martians, apo jashtëtokësorët nga Marsi, janë një karakter i zakonshëm në librat e shkencës fiction dhe filma. 
Ajo merr Mars 687 (Earth) ditë në orbitë diellin. 
Mars në planetit vetëm, përveç Tokës, që ka akullnajat e poleve. Ata janë quajtur Planum Boreum (kapak veriore) dhe Planum Australe (kapak jugore). 
Mars anohet në boshtin e saj me rreth 25,19 gradë, e cila është e ngjashme me anim axial e Tokës (22,5 gradë). Kjo do të thotë se Marsi ka sezonet si të Tokës, edhe pse ata e kaluar gati dy herë më gjatë. 
Mars ka të dytë orbitën më të çuditshëm të dalë nga të gjithë planetet në Sistemin Diellor, që do të thotë se orbita e tij është e dytë më pak si një rreth. 
Në librin 'Udhëtime Gulliver-it ', autori Jonathon Swift shkroi rreth dy hënave të Marsit, rreth 150 vjet para se ata u zbuluan. 
Mars nuk ka fushë magnetike, megjithëse disa shkencëtarë besojnë se Marsi ka pasur një fushë magnetike rreth 4 miliardë vjet më parë . 
akull Uji është gjetur nën sipërfaqen e Marsit, kryesisht nën kapele polare.
Venus është objekti ndritura në qiell pas Diellit dhe Tokës hënë. 
Njerëzit e lashtë besonin Venus që të jenë dy yje të dallueshme, një yll i mëngjesit dhe një yll mbrëmje. 
Venus është emëruar pas perëndeshë romake të dashurisë. 
Toka dhe Venus janë quajtur shpesh planete binjake për shkak të madhësisë së tyre të ngjashme dhe pozitës në Sistemin Diellor.

Venus nuk ka hënave e as unaza. 
Shkencëtarët besojnë se Venus dikur zotëronte sasi të mëdha të ujit. Megjithatë, për shkak të temperaturave të larta prodhuar nga efekti ekstreme serë, ky ujë i zier off kohë më parë. 
Ajo merr Venus vetëm nën 225 (Tokës) ditë për të orbitë diellin. 
Venus ka një rotacioni shumë, shumë të ngadaltë rreth boshtit të saj. Një 'ditë' në Venus 嚙 緣 ai kohë Venus për të përfunduar një rrotullim të 嚙 緣 akes 243 (Earth) ditë. Kjo do të thotë se një vit në Venus zgjat vetëm rreth 2 ditë!It Rrotullohet kundër-clockwise, ndryshe nga planetet e tjerë në Sistemin Diellor. 
Temperatura në sipërfaqen e Venusit është 462 嚙 瘠 (863 嚙 瘤), duke e bërë atë të nxehta të gjithë planetet në Sistemin Diellor. 
temperatura në Venus nuk ndryshojnë shumë në mes të natës dhe të ditës për shkak të lëvizjes së ngadaltë të erërave në të gjithë sipërfaqen e saj. 
Sipërfaqja e Venusit është vlerësuar të jetë mes 300 dhe 400 milion vjet të vjetra. Sipërfaqja e Tokës është rreth 100 milion vjet të vjetra. 
Venus ka një fushë shumë të dobët magnetike. Kjo shkencëtarët habitur, të cilët priten Venus që të ketë një fushë magnetike të ngjashëm në forcë të Tokës. 
Venus është planeti i vetëm në Sistemin Diellor për t'u emëruar pas një figure femërore. 
Shumë pak dihet për të brendshme të Venusit, por ajo është e mendohet të ketë një strukturë të ngjashme me Tokën 嚙 緩 ith një bazë, mantel dhe kore 嚙 範 ue me madhësinë e saj të ngjashme. 
Venus orbita e diellit në një elipsi, por orbita e saj është më e afërt për të qenë një rreth nga të gjitha planetet në Sistemi Diellor. 
Kur Venus është në linjë me Tokës dhe Diellit, ajo është planeti më i afërt për ne, në një distancë mesatare prej 41 milionë kilometra (25.500.000 milje) larg.


Fjala 'Earth' vjen nga fjala e vjetër angleze 'ertha', që do të thotë tokë apo tokë. 
Përkundër asaj që mendohet, Toka ka qenë i njohur të jetë (afërsisht) sferike që nga lashtësia. 
Toka është trupi i njohur vetëm në univers të posedojnë jetën. 
Deri shekulli 16 Toka u besohet të jetë qendra e universit, me të gjitha objektet orbital rreth tij.

Atmosfera e Tokës përbëhet nga 78 nitrogjen, 21 oksigjenit, dhe gjurmë shumat e gazeve të tjera duke përfshirë argon dhe karbonit dixoide. 
sasi e konsiderueshme e oksigjenit që gjendet në Tokë është rezultat i comsumption Plantlife së dixoide karbonit gjatë procesit të fotosintezës. 
Një komponent i rëndësishëm i atmosferës së Tokës është Ozoni Layer-një 'predhë' e një lloji të veçantë të oksigjenit që mbron Tokën nga rrezatimi diellor dëmshme 
Oqeanet mbulojnë mbi 70 të sipërfaqes së Tokës 
jetën e parë në Tokë zhvilluar në oqeane 
ujë Tokës është bllokuar fillimisht brenda planetit...; megjithatë, me kalimin e kohës ky ujë u sollën në sipërfaqe si rezultat i aktivitetit vullkanik së planetit. 
Vetëm 30 prej sipërfaqes së Tokës është tokë e thatë. 
Krahasuar me organet e tjera të ngurta në Sistemin Diellor, sipërfaqja e Tokës ka realtively disa kratere ndikim të dukshme. Mungesa e kratereve është për shkak të proceseve gjeologjike të Tokës reshapping sipërfaqen e saj. 
Pika më e lartë e Tokës është Mount Everest. Lartësia e saj është 8,8 km. 
Pika më e ulët e Tokës është Challenger Deep, gjeti 10,9 km nën nivelin e detit. 
Toka është planeti i pestë më i madh në Sistemin Diellor, dhe më e madhe e planeteve tokësore. 
Orbita e Tokës është një nga më të qarkore të gjitha planetet. 
Një vit në Tokë të zgjasë pak më shumë se 365 ditë. Kjo 'pak më shumë' pjesë është pothuajse 1/4 e një dite, dhe prandaj arsye ne kemi një vit i brishtë çdo 4 vjet. 
Boshti rreth të cilit rrotullohet Toka është tilted 23 °. Efekti i kësaj anim është stinët e ndryshme ne përjetojnë.


Nga të gjitha hënave në Sistemin Diellor, Hëna e Tokës është më e madhe në lidhje me planetin ajo orbita. 
Hëna është 4.5 miliardë vjet i vjetër. 
Hëna e Tokës është i vetmi organ jashtëtokësor vizituar nga njerëzimin. 
Parë drejtuar ulje Hëna ishte më 20 korrik 1969 gjatë Apollo 11 Misionit. 
Një shpjegim për formimin e Hënës është se ajo i formuar nga mbeturinat derdhet në hapësirë ​​kur Toka ishte goditur nga një objekt i madh herët në historinë e sistemit diellor.

' Njeriu në Hënë 'është një iluzion optik parë kur shikon në sipërfaqen e Hënës nga Toka. Kjo është një rezultat i kundërt ndërmjet malësitë lehta hënor dhe fusha të errëta hënor. 
Diametri i Hënës është e njëjta distancë nga New York City në Phoenix, Arizona. 
Forca e gravitetit në Hënë është gati 1/6 e gravitetit në Earth. Kjo do të thotë se në qoftë se ju peshë £ 150 në Tokë që do të peshojnë £ 25 në Hënë. (Vetëm shumëfish pesha juaj nga 1/6)There ka atmosferë në Hënë. 
Ka mbi 500.000 kratere mbi sipërfaqen e Hënës. 
Shkak të orbitës së Hënës dhe rotacionin, e njëjta anë e Hënës po përballet me Tokën në të gjitha kohët. 
Aktualisht, nuk ka shenja se ekziston jeta (ose ka ekzistuar ndonjëherë) në Hënë. 
tërheqja e forcës gravitacionale e Hënës është ajo që shkakton Tides oqean gjetur në Tokë. 
Kur Toka kalon në mes Diellit dhe Hëna një hije hidhet në Hënë. Kjo është e njohur si një eklips hënor. 
Një eklips diellor ndodh kur Hëna kalon në mes Diellit dhe Tokës, duke shkaktuar një hije për të projektuar mbi sipërfaqen e Tokës. 
Moonlight është rrezet e diellit reflektohen off e hënës.


Saturni është planeti i gjashtë nga Dielli, dhe e fundit e planeteve të njohura për të qytetërimeve të lashta. 
Në mitologjinë romake Saturn ishte babai i Jupiterit, mbret i perëndive. Kjo marrëdhënie ka kuptim e dhënë se planetet Saturn dhe Jupiteri janë të ngjashme në shumë aspekte, duke përfshirë madhësinë dhe përbërjen. 
Nofka më e zakonshme për Saturnit është 'rrethuar Planet', një nofkë që dalin nga sistemi i madh dhe të bukur unazë që rrethon planet.

Një cilësi e pazakontë e Saturnit është se ajo i jep off më shumë energji se sa merr nga Dielli Kjo ngrohjes besohet të jetë prodhuar nga ngjeshja gravitacionale e planetit si dhe fërkimet e krijuar nga sasi të mëdha të heliumit gjenden në atmosferë. 
Ajo merr Saturn 29,5 (Earth) vjet në orbitë diellin. 
Erërat në Saturn janë nga shumë më të shpejtë e ndonjë planeti në Sistemin Diellor. Ata kanë qenë të matur në 1800 kilometra në orë (1.100 milje në orë). 
Saturni është planeti më pak i dendur në Sistemin Diellor. Ajo ka një dendësi më pak se ujë, kështu që do të nxjerr në shitje!Titan Hëna e dytë më e madhe në Sistemin Diellor, pas hënës së Jupiterit. 
Ai merr Saturn një mesatare prej 10 orë e gjysmë për të përfunduar një rrotullim rreth boshtit të saj. Saturn duket një ngjyrë të zbehtë të verdhë sepse atmosfera e tij e sipërme përmban kristale të amoniakut. 
fushë magnetike në Saturnit është më e vogël i dobët se fusha magnetike e Tokës. 
Edhe pse Saturni është quajtur një gjigant gazi, shkencëtarët besojnë se ajo ka një bërthamë solide. 
Saturn dhe Jupiteri së bashku përmbajnë 92 e të gjithë masës së nga planetet në Sistemin Diellor. 
E brendshme e Saturnit është shumë e nxehtë, duke arritur temperatura deri në 11,700C (21.000 F). 
atmosfera e jashtme e Saturnit përmban 96 hidrogjen dhe 3 helium. Pjesa tjetër përbëhet nga sasi të vogla të elementeve të tjera, edhe pse shkencëtarët nuk e di sasi e tyre të saktë. 
Mesatare distancë nga dielli të Saturnit është më shumë se 1.4 miliard kilometra (0900000000 milje).


Jupiteri ka qenë i njohur për njerëzimin që nga lashtësia e duhur për të qenë ajo e dukshme me sy të lirë. Megjithatë, ajo u besohet të jetë një yll nga popujt e lashtë dhe vetëm brenda të fundit disa qindra vjet ka qenë ajo e kuptoi që të jetë një planet. 
Emri Jupiter vjen nga romakët e lashtë. Në mitologjinë e tyre Jupiteri ishte mbreti i perëndive. 
Në mitologjinë e vjetër skandinav, Jupiteri ishte i lidhur me Perëndinë Thor. Ne kemi marrë fjalën 'e enjte' nga Thor, si në 'ditën e Thor-së'. 
Zbulimi i katër prej hënave të Jupiterit nga Galileo në 1610 ishte prova e parë që ka trupa qiellorë orbital diçka tjetër se e Tokës. Kjo ishte dëshmi e fortë në mbështetje të modelit Sun-qendër Koperniku 'e Sistemit Diellor.

Ajo merr Jupiteri 11,86 (Earth) vjet në orbitë diellin. 
Jupiteri ka të paktën 67 hënave. 
Ganymede, hëna më të madhe të Jupiterit, ka një diametër më të mëdha se Mercury. 
Jupiterit rrotullohet shumë shpejt, duke marrë pak më pak se 10 orë për të përfunduar një rrotullim të boshtit të saj. Kjo është më e shpejtë e të gjithë planetet në Sistemin Diellor. 
Si rezultat i rrotullimit të saj të shpejtë, Jupiteri ka një formë të shtypur në polet, do të thotë se ajo bulges rreth ekuatorit sikur ajo është mbytur. 
Jupiteri ka unaza shumë të zbehta rreth tij , i përbërë kryesisht nga pluhuri. Shkencëtarët besojnë se unaza kryesor është formuar nga materiali nga dy prej hënave të Jupiterit. 
Fushë magnetike e Jupiterit është 14 herë forcën e Tokës, e cila është më e madhe e çdo planeti në Sistemin Diellor. 
Jupiteri është i vetmi planet që ka një qendër të masë me diell që shtrihet jashtë diellit vetë. 
boshti i Jupiterit është tilted vetëm nga 3,13 gradë, do të thotë Jupiteri nuk do të përjetojnë sezone si Toka. 
formë mbiemër i fjalës Jupiteri është 'ngjashëm me Jupiteri' (për shembull, hëna më e madhe e ngjashëm me Jupiteri është Ganymede). Ajo përdoret për të 'qeshur', por që tani do të thotë i lumtur, cila ishte Gjendja lidhur me Jupiterin në të kaluarën. 
Jupiterit Great Red Spot është një stuhi e madhe që ka qenë ndezur për më shumë se 300 vjet. Kjo stuhi është aq e gjerë që dy Tokës do të përshtaten në brendësi të saj. 
Nëse Jupiteri kishte qenë 80 herë më shumë fusion masive bërthamore do të kishte ndodhur në thelbin e saj. Kështu Jupiteri do të kishte bërë një yll në vend se një planet.
Merkuri ka qenë i njohur për njerëzimin që nga kohët e lashta (përafërsisht 3000 pes) qytetërimetEarly besohet Mercury ishte në të vërtetë dy yje të ndryshme -. Një që u shfaq në mëngjes dhe një që u shfaq në mbrëmje 
Mercury është emëruar pas engjëlli i Roman perëndi. 
Kjo nuk ishte deri Koperniku shtriu modelin e tij Sun-qendër e Sistemit Diellor në 1500 që është është realizuar Merkuri është një planet. 
Mercury nuk ka hënave apo unaza.

Ajo dikur besohej se një planet i quajtur Vulcan ekzistuar midis orbitën e Merkur dhe Diellit 
Ajo merr Mercury vetëm nën 88 (Tokës) ditë për të orbitë diellin. 
Mercury orbiton diellin në një elipsi, jo një rrethi. Në fakt, kjo është orbitë është më pak si një rreth të gjitha planetet dhe shkencëtarët thonë se ai ka më të 'orbitën çuditshëm' në Sistemin Diellor. 
Temperatura mbi Mercury shkon nga -170C (-280F) gjatë natë në 430C (800F) gjatë ditës. Ky është ndryshimi më ekstreme të temperaturës e të gjitha planetet. 
Aks Merkurit ka anim më të vogël të ndonjë nga planetet në Sistemin Diellor, do të thotë se nuk ka sezonet në sipërfaqe të saj. 
Mercury rrotullohet tre herë gjatë dy orbita e diellit . Ajo është i vetmi planet që nuk rrotullohet saktësisht një herë çdo vit. 
Orbitën e Merkur ishte e rëndësishme për të provuar teorinë e Albert Ajnshtajnit e Relativitetit të Përgjithshëm. 
Merkuri është planeti i dytë densest në Sistemin Diellor. Vetëm Toka ka një dendësi më të lartë. 
Mercury ka një bërthamë hekuri të madhe në qendër të saj rrezja e të cilit është 1800-1900 kilometra (1100-1180 milje). 
Shkencëtarët besojnë se thelbi i Merkurit është ndoshta shkrirë. 
Shell e jashtme e Merkurit është vetëm 500 deri 600 kilometra (310-375 milje) të trasha. Shell e jashtme e Tokës (mantel dhe kore) është 2.930 kilometra (1.819 milje) të trasha. 
Mercury ka një atmosferë shumë e hollë, e cila është e përbërë nga atomet nga sipërfaqen e planetit që janë në lulëzim larg nga erërat diellore. Si Merkuri është aq e nxehtë, këto atome shpejt ikin në hapësirë ​​dhe kështu atmosfera e tij është vazhdimisht duke u mbushur me pasuri. 
Mercury ka një fushë të dobët magnetike forca e të cilit është rreth 1 i fushës magnetike të Tokës. Neptuni merr afërsisht 165 (Earth) vjet në orbitën e diellit. 
Më 11 korrik 2011, Neptun bërë një orbitë të plotë të diellit nga dita ajo u zbulua, dmth ai ishte i pari Neptun vit i plotë që ajo u zbulua. 
Jean Joseph Leverrier zbuloi Neptunin, dhe si rezultat Neptun u quajt fillimisht Leverrier. Ky emër, megjithatë, shpejt u braktis dhe emri Neptun është zgjedhur në vend. 
Neptun është Perëndia Roman i Detit. Në greqisht, Neptun quhet Poseidoni.

Gravitetit në Neptun është e dytë më e madhe e ndonjë planeti në Sistemin Diellor, pas vetëm Jupiterit. 
Neptun orbita e diellit në rreth 30 herë më larg nga Toka në diell. 
Zbulimi i hënës më të madhe Neptuni së Triton ndodhur vetëm 17 ditë pas zbulimit të vetë Neptun. 
Neptun ka një stuhi të ngjashme me Red Spot Madhe të gjetur në Jupiterit. Kjo stuhi është zakonisht të referuara si Dark Spot Madhe. Madhësia e saj është afërsisht ajo e Tokës. 
Është një stuhi e dytë në Neptun njohur si errët Spot vogla. Kjo është madhësia e hënës së Tokës. 
Gjatë misionit Voyager 2 të Neptuni, ajo mori 246 minuta (4 orë dhe 6 minuta) për sinjalet nga anijes kozmike për të arritur Tokë. 
Ashtu si planetet e tjera të jashtme, Neptun ka një sistem unazë , edhe pse unaza e saj janë shumë të lodhur. 
Temperatura mesatare në Neptun është -214C (-353F).


William Herschel zbuloi Uranin në 1781, duke e bërë Urani planetin e parë zbuluar në historinë moderne. 
 Urani afërsisht 84 (Earth) vjet në orbitë diellin. 
Aks i Urani është 98 gradë, kështu që është pothuajse qëndron anash si ajo orbiton diell. Me fjalë të tjera, në veri dhe në jug polet në gënjeshtër Urani afërt ku ekuator është në Tokë. 
Shkencëtarët nuk e di pse Urani anohet aq shumë, ndërsa planetet e tjera nuk janë. Një teori është se një planet Earth-sized u rrëzua në të, dhe të detyruar boshtin e saj për të zhvendosur.

Si Urani anohet aq shumë, shtizat e tij të marrë më shumë energji nga dielli sesa ekuatorit saj. Megjithatë, ekuator saj është në të vërtetë hotter. Arsyeja për këtë nuk është e njohur aktualisht. 
Era mbi Urani mund të arrijnë shpejtësi 900 kilometra në orë (560 kilometra në orë). 
Urani ka një masë herë për 14 dhe një gjysmë masive e Tokës. Kjo e bën atë lightest e katër gjigandët e gazit. 
Urani është planeti i dytë më pak i dendur në Sistemin Diellor, pas Saturnit. 
Shkencëtarët besojnë se Urani ka një bërthamë shkëmbore në qendër, një mantel të akullt në mes dhe një gaz jashtme shtresë. 
Urani ishte planeti i dytë në Sistemin Diellor që të respektohen të ketë unaza. 
element kimik uraniumit, i zbuluar në 1789, u emërua pas planetit zbuluar rishtazi Urani. 
gravitetit mbi Urani është vetëm 91 e gravitetit mbi Earth. 
Në 1977, Urani u zbulua të ketë një sistem unazë. Ky sistem unazor është tepër fikët krahasuar me sistemin unazor të Saturnit.


Plutoni u zbulua në 1930 nga Clyde Tombaugh. 
Në 2006, Plutoni është riklasifikuar nga një planet në një planet xhuxh. 
Ajo merr Plutoni 248 (Earth) vjet në orbitë diellin. 
Plutoni ka 5 hënave të njohur, të quajtur Charon, Nix, Hydra, S / 2011 (134340) 1 dhe S / 2012 (134340) 1. fundit dy hënat e nuk janë dhënë emrat ende. 
Kur Plutoni u zbulua madhësinë e saj të vogël befasuar komunitetin shkencor, i cili kishte parashikuar Plutoni që të jetë aq i madh si Jupiteri.

Plutoni është aq larg nga Dielli se rrezet e diellit ajo merr e ka të njëjtin intensitet si dritë të hënës në Tokë. 
Fjala 'plutoid' është përdorur për të klasifikuar objektet në Sistemin Diellor që janë të rrumbullakosura dhe rrotullohen rreth diellit në një distancohet më larg se Neptuni. Aktualisht vetëm 4 plutoids njihen (Plutoni, Eris, Haumea, dhe Makemake), por disa astronomët besojnë se ka mbi 70 më shumë objekte që duhet të jetë plutoids dhe janë në pritje për t'u klasifikuar. 
Plutoni dhe hëna e saj Charon formojnë një sistem binar, do të thotë se qendra e masës së dy objekteve është jashtë Plutoni. Efektivisht, Plutoni lëviz në qarqe të vogla si Charon orbita atë. 
Orbita Plutoni është kaotik, dmth paparashikueshme. Shkencëtarët mund të parashikojnë vendndodhjen e Plutoni, së bashku orbitën e saj për 10-20 milion vjet, por pasi që ai është i panjohur. 
Ajo merr rrezet e diellit mbi 3 orë për të arritur në misionin Horizonte të reja fluturuese për të Plutoni. 
Misioni Horizonte të reja ka disa nga hiri i Tombaugh (astronom i cili zbuloi Plutoni) në bordin sondën. 
Shkencëtarët besojnë se Plutoni është e përbërë nga 5070 rock dhe 3050 akull me masë. 
Plutoni pritet të ketë një bërthamë solide shkëmbor, i rrethuar nga një mantel akull uji dhe një sipërfaqe të ngrirë azotit. 
thelbi i Plutonit është parashikuar të ketë një diametër prej rreth 1.700 kilometra (1.000 milje), e cila është 70 e diametër të përgjithshëm të Plutoni. Kometat janë shpesh të referuara si 'snowballs të pista' apo 'snowballs kozmike' për shkak të qenies së tyre të përbërë nga akulli, shkëmbinj, gaz, dhe pluhuri. 
Ashtu si planetet, kometat orbitën e Diellit në shtigjet eliptike. . Megjithatë, orbita e një komete është shumë më eliptike se ajo e çdo planeti 
Kometat janë të përbërë nga katër komponentë:. Bërthamës, komë, bisht pluhur, dhe bisht jon 
bërthamë e një komete përmban shumicën dërrmuese të masës së saj

Si një. kometë lëviz më pranë Diellit, rrezatimi diellor vaporrizes akullin dhe gazin e gjetura në kometë në një aureolë rreth kometë. Kjo halo është komë e komete. 
Bisht jon e një komete është rezultat i erërave diellore defekt grimcat e gazit drejtpërdrejt larg nga Dielli 
bisht pluhur e një komete është gjurmët e materialit pluhur dhe shkëmbor lënë pas përgjatë orbitës kometë-së. 
Kometat mendohet se e kanë origjinën në një nga dy rajone teorizoi në Sistemin Diellor:. të Oort Cloud të Rripin Kuyper 
Oort cloud është një rajon i jashtëm i Sistemit Diellor 50,000-150,00 herë distanca nga Dielli në Tokë që është besohet të përmbajë kometat fjetura. Disa nga kometat që kanë origjinën këtu kanë orbitat e miliona vjet të qëndrueshme. 
Kuiper Belt është unazë e kometat fjetura të vendosura vetëm përtej orbitën e Neptun. Të kometat origjinë këtu kanë orbitat qindra vjet ose më pak të qëndrueshme. 
Kometë më i famshëm është Halley 's kometë. Kjo është vënë re që prej të paktën 240 para erës sonë Orbita e saj e bën të dukshme nga Toka çdo 76 vjet. Ajo ishte emëruar pas astronomi britanik Edmond Halley. 
Kometa të tjera të rëndësishme janë Kometa Hale-Bopp, e cila u zbulua në 1995 dhe Kometa Hyakutake, i zbuluar në vitin 1996. 
Aktualisht, ka mbi 3000 kometa të njohura. Megjithatë, shkencëtarët parashikojnë se mund të jetë deri në një miliard kometat në sistemin tonë diellor. 
Kometat Madhe janë kometat që janë të ndritshme të mjaftueshme për të jetë e dukshme nga Toka pa një teleskop. Approxiamtely një kometë e madhe ndodh çdo dhjetë vjet.

Asteroids janë të vogla, objekte shkëmbore që orbitë Sun. 
asteroid i parë i zbuluar ishte Ceres. Giuseppe Piazzi zbuloi atë në 1801. 
Nuk ka pothuajse 600.000 asteroids njohur në Sistemin Diellor. 
Shumica asteroids janë gjetur në Asteroid Belt, një seri e unazave të vendosura midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit.

Asteroid i fjalës, që do të thotë yll-si, është shpikur nga astronomi William Herschel. 
Ceres është asteroid më i madh i njohur në 933 kilometra (580 milje) në të gjithë, ndërsa më e vogla e njohur asteroid, 1991 BA, është vetëm 6 metra (20 këmbë) të gjithë. 
teoritë aktuale sugjerojnë se asteroidet janë planetisimals (blloqe ndërtimi i planetëve) që nuk ishin të përfshira në një nga planetet në sistemin tonë diellor. 
objekte Apollo janë asteroids orbita e të cilëve kalon orbitën e Tokës. 
Shkencëtarët besojnë se zhdukja e dinosaurëve ishte për shkak të një reaksion zinxhir pas një asteroid të madh që përplaset me Tokën 65 milionë vjet më parë. 
Një asteroid rreth 0,15 kilometra (0,1 milje) në gjerësi besohet të ketë shpërthyer mbi Siberi, duke shkaktuar dëme brenda një rreze prej qindra kilometrash (milje). The Shumica dërrmuese e asteroids janë të parregullta në formë për shkak të madhësisë së tyre të vogël të qenë i pamjaftueshëm për të ushtruar gravitetit të mjaftueshme për të tërhequr veten në një formë sferike.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen